U bolnici „SRBIJA“ do sada uzeto 97 briseva

in Novosti
20. 04. 09
posted by: Super User
Pogodaka: 1819

Kada je riječ o pandemiji virusa korona na prostoru Sarajevsko-romanijske regije, direktor bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, Nebojša Šešlija, u razgovoru za Panoramu Istočnog Sarajeva u programu Televizije Republike Srpske stanje je ocijenio kao zadovoljavajuće i stabilno. Prema njegovim riječima, laboratorijski nalazi iz Instituta za javno zdravstvo pokazali su da je zaražena još jedna osoba sa područja Istočne Ilidže. 

- Na području Sarajevsko-romanijske regije imamo šest zaraženih osoba, tri klastera, dakle tri porodice, po dvoje osoba iz porodica su zaražene. Novozaražena osoba je mlađa ženska osoba iz trećeg klastera, majka je već zaražena, sada je u pitanju kćerka, tako da se ne povećava broj novih slučajeva nego se radi o klasterima koji su već oformljeni, naveo je Šešlija.

Govoreći o zdravstvenom stanju pacijenata koji su zaraženi, Šešlija je istakao da su na bolničkom liječenju tri pacijenta iz Istočne Ilidže, ali je njihovo stanje stabilno.

Medicinski radnici su direktno izloženi zarazi, ali se rad u bolnici „Srbija“ odvija nesmetano i sa smanjenim intenzitetom, navodi direktor ove bolnice. 

Šešlija je uputio apel građanima Istočnog Sarajeva da se u zdravstvene ustanove prijavljuju potencijalni pacijenti/zaraženi, kako bi se obavilo njihovo adekvatno zbrinjavanje.

- Svi koji misle da imaju simptome treba da se jave u higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja, gdje se nakon pregleda pacijenta donosi odluka da li će bris uzeti neki od domova zdravlja ili sama bolnica. Do sada je u bolnici Srbija uzeto 97 briseva, dok je 79 uzeto u Domovima zdravlja.  Za sve pacijente koji su pozitivni na testove, brisevi su uzeti u bolnici „Srbija“, što znači da su zdravstveni radnici na našoj regiji spremni i da rade odličan posao.

Zaštita zdravstvenih radnika je na prvom mjestu, istakao je Šešlija i dodao:

- Bolnica „Srbija“ je trenutno dobro snabdjevena zaštitnom opremom. To je ipak potrošan materijal i stalno je iznova neophodan. Zahvalio bih se Vladi Srbije na značajnoj donaciji zaštitne opreme za zdravstvene radnike, jer je najbitnije da među njih ne dopre virus. Zahvalio bih se i Gradu Istočno Sarajevo kao i privatnicima koji su nam donirali pomoć.

Nebojša Šešlija naglasio je i da u pridržavanju mjera treba biti istrajan.

- Naš republički štab, na čelu sa ministrom Šeranićem, pokazao je da radimo odličan posao. Bitno je što značajnije pratiti upustva nadležnih organa i njih se pridržavati. Samo na taj način možemo održati kompletan zdravstveni sektor na najvišem mogućem nivou.

U bolnici „Srbija“ je za vrijeme trajanja pandemije virusa korona rođeno čak 59 beba, na  šta su zdravstveni radnici ove ustanove, na čelu sa Šešlijom, ponosni.