Saopštenje kolegijuma doktora medicine

in Novosti
20. 02. 24
posted by: Super User
Pogodaka: 973

SAOPŠTENjE
KOLEGIJUMA DOKTORA MEDICINE
BOLNICE „SRBIJA“ ISTOČNO SARAJEVO

Doktori medicine JZU Bolnica „Srbija“ iz Istočnog Sarajeva ovim putem javno izražavaju iskreno i duboko žaljenje pacijentici bolnice i njenoj porodici povodom gubitka ploda koji se desio dana 17.02.2020. godine.
Povodom ovog neželjenog događaja doktori traže da nadležni organi u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima pravovremeno, objektivno i detaljno utvrde sve relevantne činjenice i okolnosti i donesu odluku o eventualnom postojanju odgovornosti zdravstvenih radnika koje su u njemu učestvovali.


Stoga, upravo u cilju utvrđivanja istine pozivamo javnost, štampane i elektronske medije da poštuju svoje obaveze i da istinito i objektivno izvještavaju o ovakvim događajima u zdravstvu, a ne da se kao u ovom slučaju grubo negira osnovno načelo istine, a to je presumpcija nevinosti svakog gradjanina pa i postupajućeg zdravstvenog osoblja.

Ovom prilikom skrećemo pažnju javnosti da doktori medicine postaju žrtve medijskog linča i stavljanja na stub srama preko društvenih mreža i senzacionalističkog izvještavanja nekih medija koji i prije provođenja formalne istrage i pokretanja krivičnog postupka, punim imenom i prezimenom javno prozivaju doktore medicine i proglašavaju ih krivim i odgovornim za razna djela.

Smatramo da ovo ugrožava osnovna prava,narušava našu sigurnost,dignitet struke i lično dostojanstvo ljekara koji dugi niz godina stručno,profesionalno i časno,često i nadljudskim naporima u otežanim okolnostima obavljaju svoj posao.

Pozivajući se na navedeno,tražimo i pozivamo da se doktorima bolnice kao i drugim zdravstvenim radnicima i saradnicima pored odgovornosti koje imaju u zdravstvenom sistemu omogući i zaštita njihovih osnovnih prava i da se poštuje ljudski i profesionalni dignitet svakog ljekara.