Mikrobiologija

15. 12. 30
posted by: Super User
Pogodaka: 14858

Zgrada u kojoj je smještena Mikrobiološka služba nalazi se na samom ulazu u bolnicu, sa lijeve strane. Sagrađena je 2006. godine, zahvaljujući donaciji Vlade Grčke.

 

 

U okviru Mikrobiološke službe, standardnim mikrobiološkim tehnikama, korišćenjem najsavremenije opreme i vrhunskih aparata, po preporukama WHO, CDC i EUCAST, godišnje se uradi oko 20000 bakterioloških, mikoloških, parazitoloških i virusoloških analiza.

 

Bakteriološke analize:

* Izolacija i identifikacija patogenih aerobnih i anaerobnih bakterija iz različitih uzoraka (brisevi, sekreti, ispljuvak, urin, stolica, krv...) i ispitivanje njihove osjetljivosti na antibiotike disk difuzionom metodom kao i u automatizovanom sistemu (BIOMERIEX Bact Alert) (BIOMERIEUX Vitek 2);

* Dokazivanje prisustva mikoplazme, ureaplazme i hlamidije u urogenitalnim uzorcima.

Dodatak: * Hlamidije, mikoplazme i ureaplazme su najčešći uzročnici seksualno prenosivih bolesti koje izazivaju hronična oboljenja genitalnih organa, često praćena sterilitetom. Prisustvo ovih mikroorganizama u cervikalnom, uretralnom brisu ili u urinu se utvrđuje osjetljivim metodama kojima se utvrđuje njihovo prisustvo u uzorku, a za mikoplazme i ureaplazme i osjetljivost na antibiotike.

 

 

* Izolacija i identifikacija mikobakterija iz raznih uzoraka, mikroskopskim pregledom preparata bojenih Ziel-Nielson metodom, kultivacijom na Levenstein-Jenson podlozi, kao i identifikacija i test osjetljivosti (DST) metodom proporcije, kao i molekularnom metodom (Hain Life Science).

 

 
         

 

 

 * Mikrobiološke kontrole: kontrole mikrobiološke čistoće radnih površina i vazduha, biološke kontrole efikasnosti sterilizacije suvih i vlažnih sterilizatora, kontrole sterilnosti instrumenata, rastvora...

 

Mikološke analize:

* Izolacija kvasnica i plijesni iz različitih uzoraka (brisevi kože i sluzokože, stolica, ispljuvak) obavlja se rutinski, paralelno sa bakteriološkim ispitivanjem.

* Detekcija gljivičnih elemenata direktno u strugotini kože, nokta ili dlaci mikroskopski

* Izolacija i identifikacija dermatofita- gljivica koje izazivaju oboljenja kože, noktiju i dlaka, zahtjevaju inkubaciju od 21 dan.

 

Parazitološke analize

* Identifikacija jaja crevnih parazita (Nematoda,Cestoda, Trematoda) i cista crijevnih protozoa (Entamoeba, Giardia, Balantidium...)u stolici

* Detekcija jaja Enterobius vermicularis u perianalnom otisku

* Ispitivanje prisustva Demodex-a i Sarcoptes scabiei u otisku kože

* Ispitivanje prisustva Trichomonas vaginalis u različitim uzorcima (vaginalni, uretralni bris, urin)

 

Serološke analize:

Dokazivanje prisustva antitijela u krvi na različite bakterije, viruse i parazite. Ovim analizama se utvrđuje koncentracija specifičnih antitela određene klase imunoglobulina (IgM, IgG, IgA), na osnovu kojih se može steći uvid u fazu infekcije (akutna, hronična), stepen aktivnosti infekcije na lokalnom nivou, odnosno imunološki status (stečeni imunitet posle preležane infekcije).

* Bakteriološke serološke analize: - dokazivanje prisustva antitela na bakterijske vrste IHA,  ELISA testom, Westernblot testom.... : Helicobacter pylori , Borreliaburgdorferi, Treponema pallidum, Mycoplasma pneumoniae, Brucella...

Dodatak: * Helicobacter pylori - Ovom bakterijom, koja živi na sluzokoži želuca, zarženo je bar 50% populacije, a procenat inficiranosti raste sa godinama života. Većina inficiranih ostaje bez kliničkih simptoma, dok se kod manjeg broja razvijaju dugotrajne stomačne tegobe praćene bolovima u želucu, mukom, otežanim varenjem, često sa pojavom čira i ostalih komplikacija koje prate ovo stanje. Ova infekcija ne prolazi spontano i uglavnom traje do kraja života. Umnožavanje ovih bakterija u želucu pokreće stvaranje specifičnih antitela koja se mogu dokazati u krvi obolelog. Neka od ovih antitijela su kratkotrajna i ukazuju na svježu infekciju, dok druga govore u prilog hroničnoj bolesti i njihove vrednosti mogu da budu povišene tokom više godina. Na osnovu kliničkog, gastroskopskog i serološkog nalaza ( koncentracije antitela u krvi) kliničar propisuje odgovarajuću terapiju koja je kompleksna, a sadrži i antibiotike koji deluju na uzročnika bolesti. Ovom terapijom se može efikasno iskorjeniti helikobakter, a samim tim i otkloniti glavni faktor nastajanja upale želudačne sluzokože. Jedan od znakova uspešne terapije je i upadljiv pad koncentracije specifičnih antitela u krvi koji se javlja oko 6 nedelja posle sprovedene terapije.

* Virusološke serološke analize:

 -dokazivanje prisustva antitijela na Rubella virus, Epstein- Barr virusi, Virus hepatitis A, B i C, HIV, Herpes simplex virus tip 1 i 2, Cytomegalovirus...

* Parazitološke serološke analize:

-dokazivanje prisustva antitijela na Toxoplasma gondii, Echinococcus granulosus...

 

Imunološke analize

 

Autoimuna bolest nastaje kada imuni sistem tijela počinje da napada vlastite antigene. Glavna karakteristika bolesti je proizvodnja antitijela visokog afiniteta koja mi otkrivamo primjenom testa aglutinacije i ELISA automatizovanog testa (Alegria ORGENTEC). Veliki je broj autoantitijela visoko specifičan za određenu bolest.

* Za dijagnostiku artritisa testom ASTO, RF i anti CCP hs...

* Za dijagnostiku sistemnih bolesti vezivnog tkiva ANA detect

* Za dijagnostiku sistemnog lupusa erytematodes, Sharpovog sindroma, sistemne skleroderme, Sjogrenovog sindroma, polymi anti dsDNA, ANA screen(SS-A/Ro, SS-B/La, RNP 70, Sm, RNP/Sm, Scl-70, centromere B, Jo-1)...

* Za dijagnostiku tromboze Anti Phospholipid screen IgG/igM...

* Za dijagnostiku vaskulitisa ANCA screen (anti-PR3 i anti-MPO)...

* Za dijagnostiku oboljenja štitaste žlijezde Anti TPO i Anti Tg

* Za dijagnostiku celijakije i drugih gastroenteroloških oboljenja anti-Gliadin, anti-tkivna transglutaminaza, anti-AMA-M2...

 

 

Ostalo

Dokazivanje Rotavirusa, Adenovirusa, Helicobacter pylori, Clostridium difficile toxin A+B u stolici

Dodatak: *Clostridium difficile Ova sporogena, anaerobna bakterija se kod oko 3% zdravih ljudi nalazi u stolici. Kako su njene spore vrlo rasprostranjene u bolničkoj sredini, poslije boravka u bolnici taj procenat se povećava na 20%. Sama bakterija je neinvazivna, ali produkuje toksine – citotoksin A i citotoksin B koji dovode do ljuštenja crijevne sluzokože i pojave dijareje. Kod nosilaca Clostridium difficile oboljenje nastaje nakon upotrebe antibiotika širokog spektra. Izolacija i identifikacija Cl. difficile iz stolice je komplikovana, dugo traje , a s obrirom da su toksini ovih bakterija glavni faktori patogenosti, dijagnoza oboljenja se postavlja detekcijom toksina u stolici pomoću monoklonskih antitela. Rezultat se dobija istog dana.

 

**** UPUTSTVO ZA PRAVILNO UZIMANJE UZORAKA

 

RADNO VRIJEME: ponedjeljak-petak 7.00-15.00

PRIJEM MATERIJALA: 07.00-10.00

IZDAVANJE NALAZA: 12.00-15.00

 

ZAPOSLENI

U Mikrobiološkoj službi rade dva ljekara specijalista medicinske mikrobiologije sa parazitologijom:

* Spomenka Janjić

* Nataša Krtolina-Banjac

Pet laboratorijskih tehničara:

* Bogdana Avram

* Radonja Miloranka

* Željka Mijović

* Veselinka Mijović

* Dragana Muharemović

Kao i pomoćno osoblje:

* Milka Bejat

* Ljilja Tomanić

* Jelka Mijović

* Radenka Vuletić

Svoj doprinos su ostavili i naši penzionisani članovi:

* Đurđa Petrović

* Slavka Ćosović

* Rajka Vitomir

 

 

KONTAKT

Centrala : 057-325-300 Lokal 331-prijem materijala i izdavanje nalaza

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (šef Službe za mikrobiologiju)

Galerija
Galerija
Galerija
Galerija
1234
1234
Galerija
Galerija
JZU Bolnica Istočno Sarajevo
JZU Bolnica Istočno Sarajevo
JZU Bolnica Istočno Sarajevo
JZU Bolnica Istočno Sarajevo