Biohemija

15. 12. 30
posted by: Super User
Pogodaka: 12727

U laboratoriji za kliničku biohemiju vrši se medicinsko - laboratorijska dijagnostika iz područja medicinske biohemije, laboratorijske hematologije i koagulacije.
Laboratorijski program osigurava više od 70 raznovrsnih pretraga krvi, stolice, mokraće, likvora iI drugih tjelesnih tečnosti, i koje se izrađuju savremenim metodama, savremenom tehnologijom na modernim instrumentima kako bi se zadovoljili svi zahtjevi dobre laboratorijske prakse.

Prijem ambulantnih pacijenata vrši se od 7 do 9 časova ujutro radnim danima.Nalazi se preuzimaju od 15 do 17 časova.

Priprema pacijenata  prije uzimanja uzorka krvi za laboratorijske pretrage važan je dio primjerenog i racionalnog korištenja laboratorijske dijagnostike, jer u suprotnom laboratorijski nalazi nemaju željenu vrijednost.

PRIPREMA PRIJE LABORATORIJSKE PRETRAGE
Opšta priprema
Prije vađenja uzorka krvi pacijent mora biti 12 sati natašte (voda se smije piti). Dan prije odlaska u laboratoriju potrebno je izbjegavati jači fizički napor i uzimanje alkohola. Potrebno je izbjegavati sve lijekove 48 sati prije uzimanja uzorka, osim onih koje je doktor odredio kao obavezne.
Posebna priprema
Određivanje masti u krvi
Pacijent mora biti 12 sati natašte, a 24 časa prije vađenja krvi mora jesti laganu, nemasnu hranu (ne uzimati mlijeko i mliječne proizvode, pržena jela, jaja, masno meso, bijeli kruh, masnoće, slastice). 48 časova prije vađenja treba izbjegavati svaki veći fizički napor i uzimanje alkohola.
Određivanje željeza u krvi
Bolesnicima na terapiji željezom krv se uzima 10 dana nakon peroralnih, 3 dana nakon intravenoznih i mjesec dana nakon intramuskularnih preparata željeza. Potrebno je izbjegavati sve lijekove 48 časova prije uzimanja uzorka, (osim onih koje je doktor odredio kao obavezne). 24 do 48 časova prije odlaska u laboratoriju ne piti sokove obogaćene vitaminima, te kupinovo vino.
Provođenje testa oralne podnošljivosti glukoze (OGTT)

Test započinje ujutro između 7 i 8 časova, a pacijent  prije vađenja mora biti 12 časova natašte. Tri dana ranije na normalnoj je prehrani zasićenoj ugljikohidratima (hljeb, tjestenina, krompir, riža). Za vrijeme testa koji traje 2 sata, bolesnik ne smije pušiti, jesti i piti kafu ili druga pića, niti se izlagati pojačanoj tjelesnoj aktivnosti.
Određivanje krvi u stolici
Sedam dana prije početka i tokom testa ne uzimati Andol, Aspirin i druge lijekove protiv bolova (nesteroidne protivupalne lijekove) niti preparate željeza. Tri dana prije početka testa

  1. zabranjeno je jesti: jetrene proizvode (pašteta, kobasice), nedovoljno pečeno crveno meso, bijelu repu, hren, dinju, lubenicu, banane,paradajz, vitamin C, narandže i limun.
  2. dozvoljeno je jesti: dobro kuhano meso, perad, ribu, jogurt, mlijeko, žitarice, kuhano voće i povrće, salate, koštunjavo voće i kikiriki.

Test treba odgoditi kod proljeva, menstruacije, krvarenja iz hemeroida i urinarnog trakta.
Sakupljanje jednokratne porcije mokraće
Preporučeno je da se 4-8 sati prije sakupljanja uzorka ne mokri. Mokraću treba sakupiti u čistu, opranu i suhu posudu široka grla. Ženama se ne preporučuje analiza mokraće neposredno prije, za vrijeme i neposredno poslije menstruacije. Nakon jutarnje toalete spolovila, a prije doručka i drugih aktivnosti, prvi se mlaz jutarnje mokraće izmokri u WC, a srednji prikupi u čistu posudu.
Sakupljanje 24 satne mokraće
Sakupljanje mokraće započinje drugom jutarnjom mokraćom pošto se prva izmokri u WC. Nadalje se tokom cijelog dana i noći mokri u posudu ili više posuda, a slijedećeg jutra još doda i prva jutarnja mokraća. Posude (najprikladnije su plastične boce) moraju biti prethodno dobro oprane, a sakupljenu mokraću potrebno je čuvati na hladnom mjestu.

Uzimanje krvi
Uzimanje krvi iz prsta
Preporučuje se uzimanje krvi iz prstenjaka lijeve ruke (ljevacima iz desne), a djeci iz srednjeg prsta. Prethodno dobro zagrijati ruke zbog bolje prokrvljenosti. Snažnim i kratkim ubodom lancete ili lancetara na prethodno dezinficiranu površinu potekne prva kap krvi koja se obriše, a zatim se skupljaju slijedeće nadolazeće kapi.
Uzimanje venske krvi (iz podlaktice)
Za uzimanje krvi koriste se jednokratne sterilne igle i namjenske jednokratne epruvete s podpritiskom. Bolesnik je pri tom u sjedećem položaju, oslobađa jednu ruku, stisne šaku, a laboratorijski tehničar podvezom omogućuje lakši pristup veni. Nakon završenog vađenja krvi važno je da bolesnik drži ruku ispruženu 5 minuta i drugom rukom pritisne jastučić vate na mjesto uboda.

 

Šef službe : dr Zorka Pjević Racković, spec.kliničke  biohemije

Kontakt telefon : 057 325 330

Bolnica I. Sarajevo
Bolnica I. Sarajevo
Bolnica I. Sarajevo
Bolnica I. Sarajevo
1234
1234
JZU Bolnica Istočno Sarajevo
JZU Bolnica Istočno Sarajevo
Bolnica I. Sarajevo
Bolnica I. Sarajevo
Galerija
Galerija