Biohemija

15. 12. 30
posted by: Super User
Pogodaka: 10957

U laboratoriji za kliničku biohemiju vrši se medicinsko - laboratorijska dijagnostika iz područja medicinske biohemije, laboratorijske hematologije i koagulacije.
Laboratorijski program osigurava više od 70 raznovrsnih pretraga krvi, stolice, mokraće, likvora iI drugih tjelesnih tečnosti, i koje se izrađuju savremenim metodama, savremenom tehnologijom na modernim instrumentima kako bi se zadovoljili svi zahtjevi dobre laboratorijske prakse.

Prijem ambulantnih pacijenata vrši se od 7 do 9 časova ujutro radnim danima.Nalazi se preuzimaju od 15 do 17 časova.

Priprema pacijenata  prije uzimanja uzorka krvi za laboratorijske pretrage važan je dio primjerenog i racionalnog korištenja laboratorijske dijagnostike, jer u suprotnom laboratorijski nalazi nemaju željenu vrijednost.

PRIPREMA PRIJE LABORATORIJSKE PRETRAGE
Opšta priprema
Prije vađenja uzorka krvi pacijent mora biti 12 sati natašte (voda se smije piti). Dan prije odlaska u laboratoriju potrebno je izbjegavati jači fizički napor i uzimanje alkohola. Potrebno je izbjegavati sve lijekove 48 sati prije uzimanja uzorka, osim onih koje je doktor odredio kao obavezne.
Posebna priprema
Određivanje masti u krvi
Pacijent mora biti 12 sati natašte, a 24 časa prije vađenja krvi mora jesti laganu, nemasnu hranu (ne uzimati mlijeko i mliječne proizvode, pržena jela, jaja, masno meso, bijeli kruh, masnoće, slastice). 48 časova prije vađenja treba izbjegavati svaki veći fizički napor i uzimanje alkohola.
Određivanje željeza u krvi
Bolesnicima na terapiji željezom krv se uzima 10 dana nakon peroralnih, 3 dana nakon intravenoznih i mjesec dana nakon intramuskularnih preparata željeza. Potrebno je izbjegavati sve lijekove 48 časova prije uzimanja uzorka, (osim onih koje je doktor odredio kao obavezne). 24 do 48 časova prije odlaska u laboratoriju ne piti sokove obogaćene vitaminima, te kupinovo vino.
Provođenje testa oralne podnošljivosti glukoze (OGTT)

Test započinje ujutro između 7 i 8 časova, a pacijent  prije vađenja mora biti 12 časova natašte. Tri dana ranije na normalnoj je prehrani zasićenoj ugljikohidratima (hljeb, tjestenina, krompir, riža). Za vrijeme testa koji traje 2 sata, bolesnik ne smije pušiti, jesti i piti kafu ili druga pića, niti se izlagati pojačanoj tjelesnoj aktivnosti.
Određivanje krvi u stolici
Sedam dana prije početka i tokom testa ne uzimati Andol, Aspirin i druge lijekove protiv bolova (nesteroidne protivupalne lijekove) niti preparate željeza. Tri dana prije početka testa

  1. zabranjeno je jesti: jetrene proizvode (pašteta, kobasice), nedovoljno pečeno crveno meso, bijelu repu, hren, dinju, lubenicu, banane,paradajz, vitamin C, narandže i limun.
  2. dozvoljeno je jesti: dobro kuhano meso, perad, ribu, jogurt, mlijeko, žitarice, kuhano voće i povrće, salate, koštunjavo voće i kikiriki.

Test treba odgoditi kod proljeva, menstruacije, krvarenja iz hemeroida i urinarnog trakta.
Sakupljanje jednokratne porcije mokraće
Preporučeno je da se 4-8 sati prije sakupljanja uzorka ne mokri. Mokraću treba sakupiti u čistu, opranu i suhu posudu široka grla. Ženama se ne preporučuje analiza mokraće neposredno prije, za vrijeme i neposredno poslije menstruacije. Nakon jutarnje toalete spolovila, a prije doručka i drugih aktivnosti, prvi se mlaz jutarnje mokraće izmokri u WC, a srednji prikupi u čistu posudu.
Sakupljanje 24 satne mokraće
Sakupljanje mokraće započinje drugom jutarnjom mokraćom pošto se prva izmokri u WC. Nadalje se tokom cijelog dana i noći mokri u posudu ili više posuda, a slijedećeg jutra još doda i prva jutarnja mokraća. Posude (najprikladnije su plastične boce) moraju biti prethodno dobro oprane, a sakupljenu mokraću potrebno je čuvati na hladnom mjestu.

Uzimanje krvi
Uzimanje krvi iz prsta
Preporučuje se uzimanje krvi iz prstenjaka lijeve ruke (ljevacima iz desne), a djeci iz srednjeg prsta. Prethodno dobro zagrijati ruke zbog bolje prokrvljenosti. Snažnim i kratkim ubodom lancete ili lancetara na prethodno dezinficiranu površinu potekne prva kap krvi koja se obriše, a zatim se skupljaju slijedeće nadolazeće kapi.
Uzimanje venske krvi (iz podlaktice)
Za uzimanje krvi koriste se jednokratne sterilne igle i namjenske jednokratne epruvete s podpritiskom. Bolesnik je pri tom u sjedećem položaju, oslobađa jednu ruku, stisne šaku, a laboratorijski tehničar podvezom omogućuje lakši pristup veni. Nakon završenog vađenja krvi važno je da bolesnik drži ruku ispruženu 5 minuta i drugom rukom pritisne jastučić vate na mjesto uboda.

 

Šef službe : dr Zorka Pjević Racković, spec.kliničke  biohemije

Kontakt telefon : 057 325 330

Bolnica I. Sarajevo
Bolnica I. Sarajevo
Galerija2
Galerija2
Galerija
Galerija
galerija2
galerija2
Bolnica I. Sarajevo
Bolnica I. Sarajevo
Galerija
Galerija