Orden za Bolnicu Srbija

in Novosti
21. 01. 15
posted by: Super User
Pogodaka: 1872
Za požrtvovan rad i doprinos u borbi protiv pandemije kovida 19 među zdravstvenim ustanovama odlikovanim Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem je i Bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu. Na Odjeljenju za kovid ove bolnice od marta prošle godine liječeno je blizu 900 pacijenata.

Uz poštovanje svih mjera i protokola nadležnih institucija uz adekvatno reagovanje, Bolnica "Srbija" kvalitetno je odgovorila na sve zahtjeve koji su stavljeni pred nju, ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Јedan od najvećih izazova bio je organizovanje Odjeljenja za kovid.

"Uz pomoć Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srpske, Kovid odjeljenje je dostizalo sve veći stepen opremljenosti i organizovanosti rada, pa tako sada imamo kompletnu dijagnostiku za pacijente. Dakle, sve možemo odraditi na tom odjeljenju, od mobilnog rendgena do laboratorijskih analiza, sve nam je dostupno na jednom mjestu", navodi Nebojša Šešlija, direktor Bolnice.

Pacijenti na tom odjeljenju prate se iz minuta u minut. Od marta prošle godine do danas prošlo ih je blizu 900, 95 ih je bilo u kovid intenzivnoj njezi. Situacija je danas stabilnija.

"Situacija je puno povoljnija u odnosu na novembar, decembar i kraj oktobra prošle godine. Trenutno je na odjeljenju 15 hospitalizovanih pacijenata koji su relativno dobrog opšteg stanja. Svi naši zdravstveni radnici, medicinsko osoblje, radnici na Kovid odjeljenju - nijednog trenutka nisu prestali da rade, niko nije išao na bolovanje ni na godišnji", priča Žanka Eranović, šefica Kovid odjeljenja Bolnice "Srbija".

Požrtvovan rad heroja današnjice, profesionalizam i njihova konstantna briga za pacijente i te kako se vidi i na kovid intenzivnoj njezi, koja od prvobitnih pet - danas raspolaže sa 23 respiratora.

"Uslovi za rad su vrlo teški i stanje zaraženih pacijenata je vrlo zahtjevno. Moramo da poštujemo sve mjere zaštite, a s obzirom da moramo da ispratimo posao i na drugim odjeljenjima, posao anesteziologa se udvostručio. Imamo dovoljno respiratora", navodi Branko Aškraba, šef Službe anestezije i intenzivne terapije.

U ovoj bolnici ponosni su na Orden zastave sa srebrenim vijencem, kojim ih je odlikovala predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

"To priznanje je veoma značajno jer zdravstveni radnici znaju da nisu sami, da se poštuje i vodi briga o njihovoj borbi i načinu rada u ovim otežanim uslovima. To nas obavezuje da i u narednom periodu dajemo svoj maksimum kako za kovid bolesnike, tako i za pacijente koji dođu za bilo koju uslugu u našu ustanovu", ističe Šešlija.

A poruka građanima ostaje ista - samo zajedno možemo postići rezultat! Ne opuštati se, pratiti preporuke i savjete epidemiologa i bez velikih skupova kako bi se uz predstojeću vakcinaciju što prije prebrodio ovaj period.